Om Standardt Produkter : Lite historik fram till idag

Standardt Produkter uppkom i slutet på 80-talet efter flera års undran, i en liten fackhandelsbutik i Göteborg, om varför många hundar inte fungerade på de foder som redan fanns på marknaden.  Hundar med problem bytte från det ena fodret till det andra. Vissa blev tillfälligt bättre för att senare få tillbaka samma bekymmer eller något annat problem, andra blev det inte någon förbättring på överhuvudtaget. Väldigt få blev av med problemet helt och hållet. Däremot blev de flesta som gick över till färskfoder och började göra sin egen hundmat, på inrådan av veterinär, uppfödare eller vänner, oftare av med problemen.
Idag på 2000-talet kvarstår problematiken.
Hundarna har likvärdiga symptom och många andra har tillkommit. Fodersorterna på marknaden har fått högre kvalitet och forskning sker hela tiden. Idag produceras det fantastiska högkvalitativa foder enligt producenter och säljare.

  • Varför ökar då sjukdomarna och felen, borde de inte minska?
  • Varför fungerade det då inte för så många som byter till något annat torrfoder?
  • Varför fungerade ett visst foder på en hund men inte på en annan?
  • Varför är torrfoder ofta olika i sin sammansättning beroende på tillverkare och vart det kommer ifrån, även trots att det är riktat till samma hund? Dels skillnaden mellan de olika märkena, men även åsikterna hur man anser hemlagad hundmat skiljer sig. Är det något de glömt, förbisett eller väljer att ignorera?

Hunden är ett rovdjur, släkt med vargen, men har en DNA-avvikelse på ca 0.2%. Det är därför extremt viktigt att kosten är så likt vargens man kan nå: kött, fett och ben. Det är från dessa råvaror som hunden bildar sin näring för att överleva. Men det finns en stor skillnad mellan en varg och en tamhund.
Vi utfodrar våra hundar varje dag och dessutom regelbundet - vargar eller en vild hund gör det inte. Vi kan inte ge lika kraftig mat, då hunden lagrar näringen precis som vargen.

 

Standardt är biologiskt anpassat och sammansatt som vargens naturliga och hundens ursprungsdiet. Efter åtta års utveckling och tester, såldes några av våra produkter för första gången till konsument. Kort därefter tillkom några av de första produkterna i tillskottserien.
Det har skett förändringar genom under åren - allt eftersom tekniken och vår egen kunskap har gått framåt. Dessutom har tillgången på råvaror med högre kvalitet ökat och tekniken har blivit mer avancerad.

Ett brinnande intresset för näringslära och synen på hundens ursprungliga sätt att leva, födde Standardt Produkter.

 

 

Vår filosofi

Hundens fysiologiska uppbyggnad är som släktingen vargens, det är därför extremt viktigt att kosten är så likt en vargs föda som möjligt. En hund skall äta kött, fett och ben som huvudföda, precis som rovdjuret vargen. Kolhydrater bildar hunden själv från aminosyrorna i köttet vid behov och är därför inte nödvändiga i kosten.
Att likna den naturliga kosten är något vi på Standardt Produkter strävar efter. Det är utifrån den naturliga kosten som hunden bildar sin näring för att överleva, men det finns en väsentlig skillnad mellan en tamhund och ett vilt rovdjur. Vi utfodrar våra hundar varje dag, och därför kan vi inte ge lika kraftig mat, för att hunden fortfarande lagrar sin näring precis som de vilda jägarna gör.

 

Ritningen vi bygger Standardt hundfoder på är:

  • Naturlig och biologiskt anpassade råvaror.
  • Baserat på vargens/hundens kostcirkel.
  • Daglig utfodring.

Under senare år har Standardt Produkter även utvecklat en kosttillskottserie. I serien ingår vitaminer, mineraler och olja i flera olika utföranden, allt efter olika behov, riktat till hundägare som lagar sin egen mat eller till fodersorter där de inte riktigt räcker till.

 

Våra hundar behöver en bra och säker foderbas, men i perioder även en förstärkning av mineraler och vitaminer just för att kunna hålla sig friska och alerta - precis som vi människor behöver. Ingredienserna i tillskotten är gjorda utifrån att hunden saknar de fysiologiska förutsättningarna att bilda näringen i sin egen kropp.

Hundar är precis som alla andra individer. Vissa behöver helt enkelt mer än andra, t e x efter / under sjukdom, dräktighet och under hård belastning anser vi att man skall ge mineraler och vitamintillskott.
Om din hund har återkommande infektioner, klåda, eksem, pälsavfall, trötthet, mjäll, eller har en dålig allmänkondition, kan detta vara tydliga tecken på brister i kosten.
Det går även i vissa fall att ge tillskott i förebyggande syfte för att undvika formsvackor. Det är viktigt att inse att foderbyten inte alltid är lösningen och heller inte helt nödvändigt om det uppstår problem. Ett tillskott under en tid kan lösa obalans i näringsupptaget hos hunden. Men i vissa fall kan hunden behöva tillskott oavbrutet till sitt foder, då de helt enkelt kräver mer än vad majoriteten gör.
Om du lagar egen mat till din hund är kosttillskott mer eller mindre en nödvändighet. Tillskotten i Standardt Produkter finns för flera olika behov eftersom våra hundar är olika individer precis som vi människor.

Vår filosofi är alltid den samma: animaliska proteiner som grund, enbart animaliskt fett och ben, och naturligt baserade, biologiskt anpassade råvaror, riktat till hundens näringsbehov med en daglig regelbunden utfodring.

 

 

Våra målsättningar

  • Vår målsättning är att göra det bästa fodret som finns i jämförelse med de olika fodersorterna som finns på världsmarknaden.
  • Djurets hälsa sätts alltid främst. Om den dagen inträffar då de ekonomiska aspekterna börjar påverka vår grundidé, kommer vi att sluta tillverka.
  • Att öka kunskapsnivån om kost och näring hos djurägarna. Få dem att börjar ifrågasätta, undra "varför och hur" precis som vi en gång gjorde och fortfarande gör.

 

Hur vi ser på marknadsföring

Våra utgifter skall gå först och främst till våra produkter så att dessa blir så bra som möjligt. Därför har vi valt bort saker som smakgarantier, gratisprover, rabatter, broschyrer och liknande former av marknadsföring.
Vi vill inte hamna i ”reklamfällan” och en dag måste köpa en råvara med bara ”lite” sämre kvalité för att efterfrågan på broschyrer eller gratisprover har ökat.
Vi väljer hellre att förlita oss på nöjda kunder med bra resultat och de för det vidare inom sin krets.
Vi är fullt medvetna om att detta påverkar vår försäljning och spridning till nya kunder negativt, men det är ett pris vi är beredda att betala. Råvaruinnehållet sätts alltid främst i våra produkter och att våra kunder skall få mest valuta för sina pengar.

 

 

Om våra råvaror

Höga och hårda krav sätts på de råvaror vi använder. Vi försöker främst använda oss av svenska råvaror. Om kvalitén på de svenska råvarualternativen är låg använder vi importerade råvaror med högre kvalitet som enkelt klarar de svenska importkraven. Vi köper av de etablerade företagen som importerar olika livsmedelsråvaror och även direkt från vissa tillverkare.

En råvara i sin "råform" som vi kallar det, har mycket högre importkrav än de färdigblandade varianterna och därför används enbart de som är i sin "råform" till Standardts produkter.
Ingredienserna skall ha en sådan hög utdelning som möjligt, detta i kombination med så få negativa följdeffekter för näringsupptaget i kroppen. Det vill säga att vi inte använder en råvara som har en hög smältbarhet men som också rubbar PH och Syra/Bas nivåerna negativt. Att använda en annan råvara med en lite lägre smältbarhet men som inte påverkar PH och Syra/Basnivåerna är då ett bättre alternativ enligt oss. Detta är något vi konstant tittar på och avväger: ingredienser med negativa effekter på insulin, näringsupptag och liknande sammanhang används aldrig.
Inga av våra produkter innehåller tillsatser som smakämnen, färgämnen, luktessenser, stabiliseringsämnen eller konserveringsämnen och därför kan vi inte styra form, färg och lukt.

I hundfodren används köttmjöl, animaliskt fett, ris och vitaminer & mineraler, allt av hög kvalitet. Fodersorterna skall baseras på det animaliska proteinet och inte det vegetabiliska. Hunden bildar den optimala näring den behöver i de olika stadierna i dess liv från en bred proteinbas. Enbart animaliskt fett, de innehåller de bästa fettsyrorna.

 

Våra fodertillverkare har idag tyvärr inte kapaciteten att göra torrfoder på enbart kött, fett och ben. Fodret måste kunna bilda en kula och då använder vi enbart ris. Vi valde just denna råvara för det är fritt från vissa ämnen, bland annat fytinsyra som hämmar upptag av mineraler och surar ner kroppens celler. Ris är dessutom en råvara som lugnar tarmen, har ett lågt glykemiskt index och dessutom ett lågt proteininnehåll vilket gör att vi kan använda mer köttmjöl för att nå de proteinnivåer vi eftersträvar. Standardt innehåller inga som helst andra spannmålsprodukter.
Mineraler är helt naturliga (organiska) fria från sulfater och oxider för att få det allra bästa upptaget.  Mineraler och vitaminer kommer övervägande från råvarorna, kalk från ben/brosk, järn och A-vitamin från blod, B12 och B-vitaminer från kött osv.