RÅD FÖR HUNDAR MED HUDPROBLEM

Detta är en generell genomgång hur vi på Standardt Produkter brukar jobba med hundar som har diagnoser och hudproblem. Exempelvis Atopiska utslag, foderkänslighet, allergi, hudinflammationer, hudinfektioner, eksem, hotspot, svamp, öronproblem, m.m.

 

DRA NER PÅ PROTEINET

ALLT godis ska tas bort, torkat i alla former eftersom det innehåller koncentrerat protein med höga värden ex, torkad kyckling, lever,kött i alla naturliga former, torkade öron, tjurmuskel, knorrar alltså allt med koncentrerade proteiner i.

 

Det bästa att ge som godis när problemen uppstår är ett foder som innehåller högst 20% protein i torrform och proteiner som är fullvärdiga inte från vegetabilier. Äter hunden redan ett sådant torrfoder är det detta som ska ges som godis. 

 

Klarar hunden att äta märgben utan kött är det bra. Hundar med magproblem kan detta vara svårt för och då gäller det endast att ge torrfoder med lågt protein som godis.

 

Om ni ger foder som innehåller ärtor, bönor, linser, äpple, päron, alger, linfrö, säd, vegetabiliska oljor måste dessa foder bytas. Om maten ni ger har högt råprotein i sitt innehåll i torrfodret eller färskfodret ska dessa proteinerna minskas.

 

Oavsett vad för foder ni ger ska fodret ges med 3 mål per dag, 7-8 på morgonen, 15-17 på eftermiddagen och vid 21-22 tiden. Näring och energi blir jämnt fördelat och tas upp bättre eftersom portionerna är mindre. 


Ges torrfoder kan även det ges uppblött med hälften vatten som sugits in innan servering för en lugnare magmiljö. Fodret förbearbetas när det är fuktigare och hjälper magsaften med nedbrytningen som är skonsamt för magsäcken.


Det är givetvis viktigt att hunden äter sin mat och om inte får den inte i sig den näring hunden behöver för att kunna bli frisk.


TVÄTTA, BADA, SKÖLJ

Sedan följer saltvattenskölj och bad. Varje dag och vid akuta angrepp på huden där utslag, eksem mm finns. Hudbehandlingen ska finnas med i den dagliga skötseln tills hunden är fri från sina besvär.

1 liter vatten + 1,5 tsk salt som kokas. Sköljs ljummet på kroppen, i öron, tassar och på områden där huden är påverkad.


Utslagen smörjs med Standardt Kalksalva varje dag och flera gånger varje dag vid behov tills utslagen har läkt. Sårskorporna som bildas ska tas bort innan och efter sköljning så att såren kan läka inifrån, torkas väl och smörjs med Standardt Kalksalva därefter.

 

TASSARNA sköljs som kroppen varje dag, torkas noga och väl och smörjs med Standardt kalksalva flera gånger per dag tills de är återställda sedan följer underhåll så inte väta och fukt ska kunna påverka igen. Trampdynor återfettas med Standardt Tassalätt.

 

ÖRONEN fylls i örongången, mindre hund 1-2 ml, medelstor hund 3 ml och stor hund 4 ml med ljummet saltvatten, massera öronbasen. Låt hunden skaka ur örat och torka ytterörat noga. Upprepas dagligen tills örat återfått sitt normala skick. Medicin eller annat återfettande öronmedel tillförs vid behov om det är ordinerat av veterinär efter sköljning.

 

SNOPP sköljs på samma sätt med en spruta med ljummet saltvatten. Spruta in saltvattnet via förhuden, håll i förhunden och släpp ut saltvattnet upprepa 2 ggr i följd och 1 gång per dag tills snoppen är ren och inte visar symtom.

 

VULVA sköljs som kroppen varje dag, torkas noga och väl och smörjs med Standardt kalksalva flera gånger per dag i vecken runt tills den är återställd. Därefter följer undehåll så inte väta och fukt ska kunna påverka igen.

 

ÖGON sköljs med ljummet saltvatten, fyll en bomullspadd med saltvatten och krama ut över ögat. Torka och upprepa minst en gång per dag till ögat är fint igen. Är medicin rekommenderad följs även dessa råd. Är huden påverkad under ögat kan man smörja med Standardt kalksalva tills det är borta.

 

HÅLL PÄLS/ HUD TORR OCH LUFTIG

När den är det blir inte huden innestängd. Då får man bort fukt/väta och man slipper utslag och eksem.
Vid fällningen hjälper ni hunden genom att kamma, borsta och bada. Torka noga gärna med fön för att underlätta fällningen och undvika utslag.

 

Badar hunden i insjöar ska ni duscha av noggrant efteråt och torka väl, gärna med fön.

 

För att se mer ingående om hudbehandlingarna/pälsfällning finns en specifik information läs BEHANDLA URIFRÅN OCH IN ENLIGT STANDARDT METODEN

 

UPPFÖLJNING

Efter 1 - 3 veckor när mattider och hudbehandling följts ser vi över hur hunden reagerat på denna första tid. Här följer möjligt foderbyte eller tillskott som tillförs beroende på hur hunden mår i hud, tassar, m.m.

 

Om vi börjar med foderbyte är det av yttersta vikt att börja mycket försiktigt. En hund med långvariga problem, varit medicinerad, haft olika dieter eller är i en hormonell fas som många unghundar är måste det gå väldigt långsamt för att kroppen ska ta upp den nya näringen sakta.

Näringsnivåerna är inte i balans och de kan reagera på väldigt mycket eftersom de är känsliga i denna fasen.

 

Vi gör oftast ett byte av mat över +8 veckor.

 

Om hunden har lever-/njur-/pancreasproblem ska inte fodret bytas och det ni kan följa av våra råd är endast hudbehandlingen. För att kunna ge hundar med dessa problem råd krävs en noggrann anamnes (historia av sjukdom, behandlingar m.m.) hur vi ska gå vidare för att få en frisk individ gällande hudproblemen är det kontakt med oss via mail och individanpassad kost som måste beaktas med noggrannhet utifrån hundens diagnos.


TORRFODER

Torrfoder byte efter någon veckas påbörjade konsultationer.

 

Första vecka vid foderbyte
Byt ut 1/8 del av torrfoder till Standardt Original Mild. Blanda noga och fördela maten över 3 mål

 

Andra veckan
Byt ut 2/8 delar av torrfodret till Standardt Original Mild. Blanda noga och fördela maten över 3 mål

 

Tredje veckan 
Byt ut 3/8 delar av torrfodret till Standardt Original Mild. Blanda noga och fördela maten över 3 mål

 

Så här fortsätter ni vecka för vecka till allt är utbytt mot Standardt Original Mild. Varje gång ni höjer och tar bort ursprungsmaten ska avföringen var fast och brun. Därefter väntar man och ser hur kroppen utvecklas av maten och av hudbehandlingen.


FÄRSKFODER

Färskfoder innehåller viss näring som mineraler, vitaminer och i vissa fall tillsatta vitaminer. Oftast ger hundägaren 2% av hundens vikt när färskfoder ges.

 

Vid hudproblem och olika Allergidiagnoser behöver färskfoder givan minskas

Man börjar med att minska köttintag till hälften och tillföra överkokt parboiled ris och grönt, 3 delar ris 1 del morot ( välkokt finriven morot) Överkokt parboiled ris, vatten enligt dosering + 50 % extra vatten i 60 minuter och lägg i den finrivna moroten de sista 10 minuterna.

 

10 kg hund - 3 mål per dag, se tiderna ovan

100 g färskfoder + 200 g ris/grönt + 1 tsk isterfett + 0,5 tsk Standardt Omega 3 Fiskolja. Blanda väl. Tillför Standardt Laga Mat med halv dosering 4 krm till hundens vikt 10 kg som fasas in med 1/4 del, 1 krm om dagen i en vecka. Öka till 2/4 delar, 2 krm om dagen andra veckan. 3/4 delar tredje veckan och 4/4 delar sista veckan.

 

20 kg hund - 3 mål per dag, se tiderna ovan

200 g färskfoder + 400 g ris/grönt + 2 tsk isterfett + 1 tsk Standardt Omega 3 Fiskolja. Blanda väl. Tillför Standardt Laga Mat med halv dosering 8 krm till hundens vikt 20 kg som fasas in med 1/4 del om dagen i en vecka. Öka till 2/4 delar om dagen andra veckan. 3/4 delar tredje veckan och 4/4 delar sista veckan.

 

30 kg hund - 3 mål per dag, se tiderna ovan

300 g färskfoder + 600 g ris/grönt + 3 tsk isterfett + 1,5 tsk Standardt Omega 3 Fiskolja. Blanda väl. Tillför Standardt Laga Mat med halv dosering 12 krm till hundens vikt 30 kg som fasas in med 1/4 del om dagen i en vecka. Öka till 2/4 delar om dagen andra veckan. 3/4 delar tredje veckan och 4/4 delar sista veckan.

 

Varje gång ni höjer tillskotten ska avföringen var fast och brun.

 

EGEN LAGAD MAT - LÅGPROTEINKOST RECEPT

Se recept > PROTEINREDUCERAD KOST FÖR HUNDAR MED KLÅDA

HUND MED MAGPROBLEM SOM ÄTER SPECIALFODER

Om hunden har ett fungerande foder för sitt magproblem byter vi inte detta.

Utan börjar att tillföra Standardt kalk+. Tillför med halv dosering till hundens vikt, fasas in med 1/4 del om dagen i en vecka. Öka till 2/4 delar om dagen andra veckan. 3/4 delar tredje veckan och 4/4 delar sista veckan. Därefter påbörjas infasning av Standardt Immun eller Immun+ med halv dosering som fasas in med 1/4 del om dagen i en vecka. Öka till 2/4 delar om dagen andra veckan. 3/4 delar tredje veckan och 4/4 delar sista veckan.

Ingen ökning av tillskotten om inte avföringen är fast och brun.

I dessa fall kan det behövas kontakt med oss om ägaren vill försöka göra ett foderbyte men först efter att tillskott används i några månader.

SLUTLIGEN

Läs noggrant vad som kan passa in för din hund gällande råden om maten. Desto mindre förändringar som görs i kosten är det bästa när kroppen är i obalans och vid byte och omlagd kost är det lång infasning som gäller.

För att avsluta kan vi inte nog påpeka att det tar tid. Ju längre tid hunden haft problemen, medicinerats, haft olika dieter mm desto längre tid tar det att bli frisk. Det tar upp till 16 veckor för kroppen att kunna ta upp näringen till fullo. Bakslag kommer och går i början och speciellt vid fällning och vid löp. 
Vi säger att det tar upp till 1 år innan näringsbalanserna är återställda och hunden är symtomfri om inget oförutsett inträffar på vägen. 
Som ni alla kan se är det noggrann koll varje dag av hud och behandling för att uppnå ett bra resultat. Och är huden fin ska den ändå behandlas regelbundet en gång i veckan för att bygga upp skyddet i huden som stärker mot yttre påverkan. Regelbundna bad för att hålla hud och päls fräsch är mycket viktigt.